Aanpak Stadhuis

Duurzaam, eigentijds en uitnodigend

Wanneer

Donderdag 1 november | 19.00 - 21.00 uur

Locatie

Nieuwe Raadszaal Stadhuis
Grote Markt
Groningen

Toegang

Gratis

Aanmelden

Nee

Voertaal

Nederlands

Kijk ook op de site van de gemeente

Het monumentale Stadhuis krijgt een opknapbeurt. Groot onderhoud, verduurzaming, en een andere indeling. Geïnteresseerd in de aanpak van het gebouw en het voorlopig ontwerp? Kom langs!

Het Stadhuis is het resultaat van de eerste architectuurwedstrijd in Nederland in 1774. Het duurde tot 1810 voordat het in neoclassisistische stijl ontworpen gebouw er eindelijk stond! In de afgelopen tweehonderd jaar was het gebouw het centrum van de lokale democratie. En dat blijft ook zo natuurlijk. Maar daartoe moeten we het rijksmonument wel regelmatig goed blijven onderhouden. Net zoals dat in het verleden ook al vele malen eerder is gedaan. De aanstaande aanpak – najaar 2019 tot voorjaar 2021 - moet zorgen voor een volgende kwaliteitsslag die het functioneren van het gebouw weer bij de tijd brengt en optimaliseert. Binnenkort is dus groot onderhoud nodig. Het energielabel van het rijksmonument laat veel te wensen over: daarom nieuwe installaties, dubbel glas, zelfs zonnepanelen op het dak. En restauratie/renovatie van de gevels en het interieur.

Uitgangspunt is ook dat de raadzaal wordt vergroot en in het gebouw, zo heeft de gemeenteraad besloten, op een andere plek – op de derde verdieping -  komt. De huidige raadzaal voldoet niet meer, mede omdat de raad per 1 januari 2019 groeit van 39 naar 45 leden. Dit aantal wijzigt omdat Groningen inmiddels meer dan 200.000 inwoners heeft. Afgesproken is ook dat er niets wordt veranderd aan de huidige gevels. Dit najaar ligt een voorlopig ontwerp ter tafel waarover de raad zich in september heeft uitgesproken. Het wordt nu uitgewerkt tot een definitief ontwerp waar de gemeenteraad dan in het voorjaar een besluit over neemt. De anderhalf jaar durende aanpak kan dan in het najaar van 2019 starten.

Tijdens Let's Gro vertelt verbouw-/restauratiearchitect Ninke Happel (Happel Cornelissen Verhoeven, Rotterdam) over het gebouw, zijn historie en het voorlopig ontwerp.
In de hal is tevens een kleine tentoonstelling ingericht over het ontstaan, de verschillende verbouwingen, het onderhoud en het gebruik van het Rijksmonument.

Wilt u het Stadhuis eens uitgebreider van binnen zien, op zaterdag 3 november zijn er rondleidingen!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk