Angst Omarmen

Gebruiksaanwijzing bij een ingewikkelde samenleving

Wanneer

Woensdag 31 oktober | 16.00 - 19.00 uur

Locatie

Wolters Noordhoffzaal
Groninger Forum
Oude Boteringestraat 18

Toegang

Gratis

Aanmelden

Ja,

Voertaal

Nederlands

Zonder ruimte voor angst en onzekerheid is geluk voor de ‘happy few’. De Gemeente Groningen en Lentis leggen de rode loper uit voor het fenomeen ‘angst’, dat we ons nodig weer moeten toe-eigenen. Wij kiezen voor een brede aanvliegroute en landen niet bij angst als ziekte of splijtzwam, maar angst als kans op verbinding.

Angst is een basis-emotie waar in een zichzelf ‘rationeel’ denkende maatschappij geen ruimte voor is. Angst is voor losers. Angst is een ziekte die behandeld moet worden. In het uiterste geval in de geestelijke gezondheidszorg als ‘stoornis’ of ‘fobie’. In de samenleving duikt angst op in onherkenbare varianten als mening, overtuiging en ‘grootste gelijk’. Politici en populisten maken er graag en veel gebruik van. Ook media-mensen varen er wel bij.

Er is altijd wel een kapstok te vinden. Angst gedraagt zich als splijtzwam in onze maatschappij. Dat is grappig! Het zou tot verbinding moeten leiden: geen emotie die zo breed gedeeld wordt. En terecht! Leven is kwetsbaar, ons aardbolletje een stipje in een onmetelijk universum. Als dat geen reden is om bang te zijn…

Maar wij zijn vooral bang voor de angst zelf. En voor elkaar. Hoe slim is dat? De Gemeente Groningen en Lentis leggen de rode loper uit voor het fenomeen ‘angst’, dat we ons nodig weer moeten toe-eigenen. We kijken vanuit verschillende perspectieven naar angst:

• cultuur-historisch (Geert Pruiksma, directeur van Nienoord)
• maatschappelijk (met hulp van een media-insider)
• praktisch met het oog op hier en nu (over)leven in een best complexe wereld (Rogier Hoenders, psychiater bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie van Lentis)

We doen dit met sprekers die we binnenkort aankondigen. Het wordt een interactieve avond waar het deelnemende publiek bepaalt wat ervan komt. Als minimale houvast krijgt u een simpel ‘doe-het-zelf-boekje’ mee naar huis. Altijd handig als geheugensteuntje, voor momenten dat uw ANGST een geïsoleerd probleem dreigt te worden. Bang? U staat er niet alleen voor!

Let op: Entree is gratis, maar meld je wel aan! Zo weten wij voor hoeveel mensen we soep en broodjes moeten regelen!

Misschien vind je dit ook leuk