Fietstocht door het oude grensland

Op struintocht door het oude grensland van Ten Boer, Haren & Stad

Wanneer

Woe 31 okt. | Groningen - Ten Boer:  13.30 uur
Zat 3 nov. | Groningen - Haren:  13.00 uur

Locatie

Vertrekpunten:
Woe 31 okt. | 13.30 uur bustransferium Kardingeplein & 13.30 uur Kloosterkerk in Ten Boer (Kerkpad 3, 9791 CV Ten Boer)

Zat 3 nov. | 13.00 uur onder het treinstation Europapark & 13.30 uur Oosterbroeksebrug (Oosterbroekweg, 9761 TG Haren)

Toegang

Gratis

Aanmelden

Nee

Voertaal

Nederlands

Wat typeert het grensland van Ten Boer, Haren en Groningen? Hoe wordt het gebruikt? Wonen er grensbewoners? Vertelt dit gebied wellicht een verhaal over de verschillende identiteiten tussen verschillende plekken? En zijn die diverse identiteiten zichtbaar in het huidige en (wellicht zelfs) toekomstige landschap?

Tijdens Let’s Gro gaan we op fietse door het prachtige gebied tussen Ten Boer en Groningen en Haren en Groningen.

Nog even en dan vormen we met z’n drieën één gemeente. Alle drie de huidige gemeenten behouden hun eigen identiteit. Zien we deze identiteit terug in het landschap? In de tour bekijken we de grenzen, we duiken de geschiedenis in, gaan met elkaar in dialoog en kijken vooral goed om ons heen. Wat zien we in dit grensland? Op spectaculaire wijze loodsen Sijas de Groot (theatermaker) en Mark Sekuur (geograaf, fotograaf) je door het gebied. Fiets, luister, kijk en lucht je hart.

Van de tours maken we een podcast die op verschillende plekken op de nieuwe gemeentegrens te beluisteren zal zijn en we schrijven een essay dat op verschillende plekken gepubliceerd zal worden.

Ten Boer - Groningen:

Woensdag 31 oktober
Startpunt: 13.30 uur Kloosterkerk in Ten Boer (Kerkpad 3, 9791 CV Ten Boer)
Eindpunt: Gerrit Krolbrug (Korrewegbrug)
Duur: 2,5 uur

Haren - Groningen:

Zaterdag 3 november
Startpunt: 13.30 uur Oosterbroeksebrug (Oosterbroekweg, 9761 TG Haren)
Eindpunt: Helperlinie in Helpman
Duur: 2,5 uur

(Fiets je liever niet alleen naar zo’n enge, afgelegen plek? Op woensdag kun je om 13.00 uur vanaf bustransferium Kardingeplein met ons meefietsen naar Ten Boer, en op zaterdag om 13.00 uur vanaf het treinstation Europapark naar Haren.)

GroningerRuimte kijkt en bevraagt de stad en het ommeland met haar bijzondere plekken. Ze kijkt naar de stad en ommeland hoe deze continu in transitie zijn. Hoe wordt ruimte in de stad en land gevormd en hoe krijgt deze een nieuwe bestemming als plek? Hoe eigen jij je de omgeving toe? Wie maakt dit landschap? Zijn dat de bewoners uit de straat of krijgt een plek een nieuwe waarde door de plannen van stedelijke ontwikkelaars. We werpen een blik op stad en land, op onze leefomgeving en hoe we hier vanuit diverse overtuigingen of zienswijzen naar kijken. We wandelen, struinen en ontmoeten elkaar door stad en land te observeren, door haar te bevragen, door gemeenschappelijk een poging te doen de dialoog met elkaar aan te gaan over de plek waar we samenleven.

Platform GRAS is het Platform voor Groningen Architectuur en Stedenbouw, is het architectuurcentrum voor en van Groningen. En dat gaat verder dan de vormgeving van gebouwen. De gebouwde omgeving gaat ons allemaal aan en daarom betrekken we, op geheel eigen wijze, een zo breed mogelijk publiek bij het gesprek over (de kwaliteit van) onze leefomgeving. Dit doen we door te organiseren, agenderen, inspireren, onderzoeken en te verbinden. Bovendien bieden we een onafhankelijk platform waar ideeën kunnen rijpen, het gesprek gevoerd kan worden en (jong) talent een kans krijgt. Als ruimtelijk productiehuis maken we thema’s en onderwerpen graag concreet. En zorgen we voor beweging en impact!

Misschien vind je dit ook leuk