Focus Duitsland

Tweegesprek met Margriet Brandsma & René Cuperus

Wanneer

Vrijdag 2 november | 20.00 - 22.00 uur

Locatie

Groninger Forum
Hereplein

Toegang

Gratis

Aanmelden

Nee

Voertaal

Nederlands

Volg beiden op twitter

Margriet Brandsma @margrietbrandsm
René Cuperus @ReneCuperus

Het zijn turbulente tijden in Duitsland. Maar wat krijgen wij daar eigenlijk van mee in Nederland? Duitsland connaisseurs Rene Cuperus en Margriet Brandsma gaan met elkaar in gesprek over de rol van het belangrijkste land in Europa.

Journalist Margriet Brandsma is voor veel mensen bekend van haar correspondentschap in Duitsland voor het NOS Journaal, maar werkte over de hele wereld tijdens haar loopbaan. “Tijdens mijn correspondentschap in Duitsland registreerde ik onder (heel veel) meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde en versloeg ik het evenement dat Duitsland zoveel goodwill bracht, het WK-voetbal in 2006. Als zelfstandig journalist houd ik me uiteraard bezig met nieuws, en net zo vanzelfsprekend met Duitsland, het land waar ik tien jaar woonde, dat ik nog altijd met grote regelmaat bezoek en waar ik boeken over schreef en schrijf. Ook houd ik regelmatig lezingen over het buurland.”

René Cuperus is columnist van de Volkskrant, gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut Amsterdam en strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Jaarlijks geeft hij colleges over Europese en internationale politiek voor masteropleidingen aan verschillende Nederlandse universiteiten. Op 8 juli 2018 schreef Cuperus in zijn Volkskrant-column “Als Duitsland verkouden is, moet Nederland de zakdoek alvast gaan pakken (…) Dat betekent ook dat de humeuren en temperamenten van ons grote buurland ertoe doen. De laatste tijd is het met die stemming nogal turbulent gesteld.”.

Op de vrijdagavond van Let’s Gro gaan beiden met elkaar in gesprek over de stand van zaken in Duitsland en wat dat voor Nederland, en de stad Groningen in het bijzonder, betekent. Meer specifiek zullen ook de betrekkingen tussen Groningen/Noord Nederland en Duitsland aan de orde komen. Wat valt er te winnen voor onze stad? Zijn we zichtbaar genoeg in ons buurland?

Misschien vind je dit ook leuk