De provincie Groningen staat bekend om zijn graanvelden, aardappelpercelen en melkveebedrijven. Groenten worden er veel minder geteeld en worden daarom aangevoerd vanuit andere delen van Nederland of zelfs uit het buitenland. Toch is er ook een andere ontwikkeling te ontdekken.
Steeds meer boeren telen een ‘nieuw’ gewas. De redenen daarvoor zijn divers: soms is de boer op zoek naar een nieuwe uitdaging of een gewas dat een beter inkomen genereert. Maar ook zorgt een extra gewas voor meer variatie en spreiding op het akkerbouwbedrijf, en dat is vaak gezonder voor de bodem en beter voor de biodiversiteit.
De boeren Abel en Gert Noordhoff van kleinschalige akker- en tuinbouwbedrijf Nieuw Udengast telen op biologische wijze witte kool. Samen met hen maken we een culinaire reis langs de veelzijdige mogelijkheden van kool. Want wie denkt dat kool alleen geschikt is om stamppot mee te maken, komt bedrogen uit! Kool blijft verrassen!
De culinaire leiding van het diner is in handen van Geert Jan en Caro van Eetlust. Tussen de gangen neemt presentator en wereldverbeterdoener Wilbert vd Kamp ons mee bij de ontwikkeling van een ‘Cool Kool Canvas’.