Prangende vragen voor Groningse boeren

Film & Discussie

Wanneer

Woensdag 31 oktober | 20.00 - 21.30 uur

Locatie

Wolters Noordhoffzaal
Groninger Forum

Oude Boteringestraat 18

Toegang

Gratis

Aanmelden

Ja,

Voertaal

Nederlands

Meer informatie

Social Media

Lekker, gezond en genoeg eten maakt je gelukkig, maar de afstand tussen consumenten en hun voedsel wordt steeds groter. Want wie weet tegenwoordig nog waar dat lekkere plakje kaas of die sappige appel uit de supermarkt vandaan komt? Vaak hebben consumenten een heel ander perspectief over voedsel dan producerende boeren.

Op het eerste gezicht, stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, is het met de voedselvoorziening in Nederland goed gesteld. Ga maar na: er is meer eten beschikbaar dan ooit tevoren, we betalen er relatief weinig voor en het is veilig. Daarbij wordt het Nederlandse voedsel heel efficiënt geproduceerd en over de hele wereld geëxporteerd. Maar, zegt de raad - die als taak heeft de ­regering gevraagd en ongevraagd te adviseren over zaken die de ‘fysieke leefomgeving’ betreffen -, dit is maar één kant van het verhaal.

In een adviesrapport aan minister Schouten van Landbouw staat: “Tegelijkertijd leven er in de samenleving en de wetenschap zorgen over de negatieve effecten van de productie en de consumptie van ons voedsel op het milieu en de biodiversiteit, op onze eigen gezondheid en op het dierenwelzijn. Recent is daar de zorg bijgekomen over de effecten van onze voedselproductie op de klimaatverandering.”

Kortom, ondanks dat er in Nederland veel voedsel wordt geproduceerd door hardwerkende boeren, zijn er ook vanuit de samenleving veel vragen en zorgen. Omdat consumenten hun voedsel vaak in de supermarkt halen, is er geen moment om vragen aan boeren te stellen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, samen te komen en die dialoog aan te gaan!

Dus, loop jij al jaren rond met vragen als:
• Waarom lijkt het of alle boeren alleen maar willen groeien?
• Krijgt de koe wel de verzorging die ze verdient?
• Waarom zijn niet alle boeren biologisch?

Of begrijp jij niet hoe we het hele jaar door Nederlandse appels in de schappen hebben? Pak dan deze kans en kom praten met boeren van het Groningse platteland!

De Natuur en Milieufederatie Groningen en Educatiebedrijf Koe en Jij hebben een gevarieerd panel samengesteld dat antwoord kan geven op jouw vragen. In het panel zitten: Adrian Langereis - melkvee-educatiebedrijf Koe en Jij in Ten Boer; Jeroen van Rulo en Lianne van Rulo-Vermue -  akkerbouwbedrijf De Nieuwlandse Akker in Midwolda en Max van Tilburg -biologisch melkveebedrijf Waddenmax in Hornhuizen.

Voorzitter: Akkeliene Postema

Programma:
19.45: Inloop
20.00: Start filmvertoning: Documentaire De Boer Op, de kloof tussen Boer en Burger
20.30: Pauze
20.45: Vragen vanuit het publiek worden gesteld aan het panel
21.30: Afsluiting

Misschien vind je dit ook leuk