Van beving naar binding

Initiatieven uit de regio

Wanneer

Woensdag 31 oktober | 13.00 - 16.30 uur

Locatie

Let’s Gro-tent
Grote Markt

Toegang

Gratis

Aanmelden

Ja,

Voertaal

Nederlands

Meer informatie

Social Media

Bijzonderheden

Aanmelden hoeft alleen als je zelf een idee in wilt brengen

In de Let’s Gro tent op de Grote Markt laten we je zien welke mooie initiatieven de aardbevingsregio voortbrengt. Misschien heb je zelf ook ideeën waarmee Groningen een veilig, gezond en comfortabel leefgebied kan blijven? Kom langs!

Als het woonplezier wordt verstoord, doordat Groningen van leefgebied verandert in aardbevingsgebied, dan komen er veel initiatieven los. Diverse dorpen nemen het heft in eigen hand en bewoners werken met elkaar aan hun toekomst. Versneld door de aardbevingsproblematiek schieten bottom-up initiatieven uit de grond om gebiedsgericht de schouders eronder te zetten.

Natuurlijk zien zij de problemen, maar vooral ook de kansen. Wat te denken van de boost voor de energietransitie en de koppelkansen van de bevingsbestendige bouw met levensloopbestendig wonen? Bovendien: door sloop en nieuwbouw kan de regio versterkt worden als aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied. En niet te vergeten: er zijn kansen voor de bouwsector en daarmee een nieuw economisch perspectief voor mensen in de regio, waar sprake is van krimp en werkloosheid. Kortom, er is veel gaande in onze provincie.

EPI-kenniscentrum werkt voor en in de aardbevingsregio en wij willen de Groningers helpen om de kansen maximaal te benutten. Wij dragen met onze kennisdeling ons steentje bij aan het oplossen van de diverse maatschappelijke opgaven in het gebied. Samen zorgen we voor meer geluk!

In de Let’s Gro tent op de Grote Markt laten we je - samen met veel van onze partners – zien welke mooie initiatieven de regio voortbrengt. Energie, ICT op basis van 5G, bouw-innovatie, nieuwe opleidingen en nog veel meer. Maar natuurlijk laten we je ook kennismaken met specialistische aardbevingsbestendig bouwkundige concepten, zoals schokdempers in de fundering of muurversterkende maatregelen. Ook de in Groningen aanwezige internationale kennis van aardbevingen komt aan bod.

Wij worden gelukkig van die innovatieve kracht en de kansen! Misschien heb je zelf ook ideeën waarmee Groningen een veilig, gezond en comfortabel leefgebied kan blijven?

EPI-kenniscentrum is enthousiast om een bijdrage te mogen leveren aan het inspiratiefestival Let’s Gro, van 31 oktober tot en met 3 november in de stad Groningen. Dit doen we natuurlijk niet alleen. We hebben met onze partners een mooi programma rondom aardbevingen, duurzaamheid en energietransitie neergezet.

Op het podium kun je op 31 oktober meedoen met en luisteren naar:

13.00 – 14.00:    Introductie van directeur Henk Huberts van EPI-kenniscentrum en de Grote 5G Quiz van 5Groningen
14.30 – 15.15:    Key-note speech met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en wethouder Bé Schollema. Na afloop van hun verhaal nemen Floris Alkemade en Bé Schollema plaats aan de stamtafel. Schuif gerust aan voor een 1-op-1 gesprek of een prangende vraag.
15.15 – 15.30:    Pitch van Rolf Koops van BuildinG, met uitnodiging om de stamtafel te bezoeken
15.30 – 16.30:    We-Game Energy met CEO Harold Veldkamp van New Energy Coalition

Schuif aan bij de stamtafel voor een gesprek met:

Woongroep Marenland Directeur Gerke Brouwer
AAS Architecten  Directeur Aron van Delft
Libau Directeur Theo Hoek
Hanzehogeschool  Lector Ihsan Engin Bal
New Energy Coalition  Operationeel directeur Harold Veldkamp
Rijksbouwmeester Rijksbouwmeester Floris Alkemade
Gemeente Loppersum Wethouder Bé Schollema
BuildinG  Directeur Rolf Koops
Centrum Veilig Wonen   Directeur Geeke Feiter

Wij worden gelukkig van die innovatieve kracht en de kansen! Misschien heb je zelf ook ideeën waarmee Groningen een veilig, gezond en comfortabel leefgebied kan blijven? Meld je van tevoren aan als je het podium op wilt (via info@epi-kenniscentrum.org).

Maak spelenderwijs kennis met:

Architectenbureau AAS Architecten met Nathalie Beekman (Image in Context, Academie Minerva):
- Hoe voel jij je als betrokkene binnen het aardbevingsgebied en waar sta jij binnen het spanningsveld? Onder leiding van een kunstenaar krijgen de diverse spelers een plekje in het gebied om te kijken waar ze staan ten opzichte van elkaar

Kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe CMO STAMM/Ideeënbank provincie Groningen:
-  Neem plaats op de Ideeënbank en bespreek de vragen rond je idee met de ideeënmakelaars Iris Holman en Esther Rodenburg’

Erfgoedorganisatie Libau geeft je inzicht in de kracht van de Groninger dorpen met:
- Infographic Typisch Ulrum en het tekeningverslag Typisch Gronings. Natuurlijk zal ook het Erfgoedloket van Libau deze middag geopend zijn!

Kenniscentrum Noorderruimte laat je zien wat studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben onderzocht. Laat je inspireren met hun bevindingen door:
- Posterpresentaties Erfgoed en herbestemmen
- Posterpresentaties Aardbevingsbestendige bouw

Hanzehogeschool Groningen en het lectoraat Aardbevingsbestendige bouw nemen je mee in:
- Opleidingen op het gebied van aardbevingen voor professionals en bedrijven
- Bevingskennisquiz (doorlopend) met meerdere rondes, dus meerdere winnaars!
- Bevingsbestendige houten stellages en bevingsdempers

Centrum Veilig Wonen laat met behulp van een online tool, filmmateriaal en een testmodel zien wat de online Maatregelencatalogus inhoudt.
- De catalogus bestaat uit versterkingsmaatregelen in de bevingsbestendige bouw en is onlangs winnaar geworden van een Dutch Design award! Onder begeleiding van 2 technisch onderlegde medewerkers van CVW kunnen de bezoekers goed kennis maken met de catalogus.

Misschien vind je dit ook leuk