Festival

Hoe, wat en waarom?

Een festival over de toekomst van Groningen

Let’s Gro in het kort

  • Let’s Gro gaat in eerste instantie over het (toekomstige) succes van Stad
  • ‘Show your darlings’ : toon anderen jouw goede ideeën
  • Groots en meeslepend mag, maar Let’s Gro wil ook onbekende pareltjes ruimte geven
  • De gemeente Groningen faciliteert de podia en de festivalorganisatie op de achtergrond
  • Inhoudelijke, communicatieve en organisatorische verantwoordelijkheid ligt in handen van de initiatiefnemers
  • Let’s Gro is onderscheidend, inspirerend en een plek voor ontmoeting
  • Gratis toegankelijk festival, verspreid over 4 dagen

Wat is Let’s Gro?
Let’s Gro is een inspiratiefestival over de toekomst van de Stad en zijn omgeving. Samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen zou kunnen zijn en elkaar laten zien wat er nu al in Groningen gebeurt en wat wij samen voor elkaar kunnen krijgen in de nabije toekomst. Groningen barst van de goede initiatieven en innovaties, en het potentieel is nog vele malen groter.Tijdens Let’s Gro halen we alle goede ideeën voor de toekomst op. We hopen dat daar goede toepasbare ideeën bijzitten die de regio Groningen in economisch, sociaal of cultureel opzicht helpen een voorspoedige toekomst op te bouwen.

Hoe is Let’s Gro ontstaan?
De economische crisis heeft in 2012 een aantal mensen bij elkaar gebracht die de noodzaak zagen de kracht van Groningen een podium te geven. Naast de financiele en economische crisis speelden een aantal maatschappelijke thema’s een grote rol. Zoals de veranderende rol van de overheid en de steeds breder gedeelde wens en de noodzaak om duurzaam en verantwoord om te gaan met de omgeving. Met die thema’s in het achterhoofd is Let’s Gro ontstaan. De vraag was hoe kunnen we de stad inspireren en nieuwe energie aanboren. Het eerste antwoord daarop was het organiseren van een tweedaags festival in 2013 om samen met de Stadjers de belangrijke thema’s voor de stad te bespreken. Een festival voor en door Stadjers. Het festival gaat om het elkaar inspireren en daarnaast heeft Let’s Gro als doel te verbinden en kruisbestuiving tussen mensen en ideeën te creëren. Dit met als hoofdthema: de toekomst van Groningen. Kortom: hoe maken we de Stad en zijn regio nóg mooier en beter.

Waar gaat Let’s Gro over?
Let’s Gro gaan in eerste instantie over de toekomst van de stad en zijn regio. En die toekomst bestrijkt vele onderwerpen. Denk aan energie, duurzaamheid, gezondheid, voedsel, sport, architectuur, kunst, wijkvernieuwing, de digitale wereld, bereikbaarheid, ruimtelijke ontwikkeling, jong talent, internationalisering, onderwijs, economie, start ups. Kortom: alles wat jou en ons in en om de stad bezig houdt.

Wie organiseert Let’s Gro?
De gemeente Groningen faciliteert de podia en de festivalorganisatie op de achtergrond.
De invulling en de organisatie van de inhoud van de diverse presentaties, debatten, demonstraties en/of showcases ligt in handen van Stadjers en andere partijen/clubs/instellingen/organisaties uit Stad en Ommeland. Het resultaat van Let’s Gro is te beschouwen als een kadootje van Groningers aan Groningers.

Voor wie is het festival bestemd?
Het festival is bestemd voor jong en oud. Er geldt geen minimum- of maximumleeftijd. Iedereen is van harte welkom.

Hoe kan het dat het programma zo vol is?
Veel gehoorde opmerking is dat het programma zo vol is. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer. Dat begrijpen we. De toekomst van de Stad is een breed begrip en daarnaast is iedereen die een goed idee heeft over de toekomst van de Stad van harte welkom op ons festival. Dat betekent dat bij veel ideeën en initiatieven het programma vol is. We proberen iedereen zo goed mogelijk wegwijs te maken in het programma door een uitgekiende communicatie. Maar dat blijft altijd een uitdaging! Overigens blijft de diversiteit van het festival ook wel een belangrijke charme, dus divers en vol zal het programma wel blijven is onze inschatting.

Wat wordt er gedaan met alle ideeën en initiatieven die boven komen drijven?
Het festival wordt georganiseerd om ontmoetingen te faciliteren, ideeën te presenteren en te debatteren. We hopen natuurlijk daarmee dat een idee of een initiatief een goede voedingsbodem treft voor verdere ontwikkeling. Dat gebeurt ook daadwerkelijk. De afgelopen 5 jaren zijn veel ideeën werkelijkheid geworden, hebben initiatiefnemers interessante contacten opgedaan en zijn door het festival nieuwe inzichten onstaan. De opbrengst van het festival wordt elk jaar in een magazine samengevat.