Martijn Aslander @ Living Lab Zuidhorn
Nieuwe technologieën in de veranderende samenleving

Living Lab Zuidhorn
Donderdag 2 november
Zalencentrum Balk, De Gast 39, 9801 AB Zuidhorn.
Tijd: 9:00 – 13:00 uur. Toegang gratis!

“Doe mee! Vanaf Groningen Centraal ben je al met de trein in 10 minuten in Zuidhorn!”

Installeer nu de Let’s Gro App!

Android, IOS en Windows 10 Mobile
Superhandig voor het overzicht en het maken van je eigen programma!

Donderdag 2 november van 9.00 – 13.00 staat Living Lab Zuidhorn in de spotlights op het Let’s Gro festival in Balk in Zuidhorn. Wees erbij en noteer deze datum in je agenda! Auteur en stand-up filosoof Martijn Aslander brengt op bevlogen en luchtige manier de impact van nieuwe technologische toepassingen in de samenleving in kaart. Daarna kun je zelf enkele van deze nieuwe technologieën ervaren en beleven. Meld je aan via livinglab@zuidhorn.nl.


Programma

08:45 – 09:15  Inloop
09.15 – 09:30  Opening door Fred Stol, wethouder gemeente Zuidhorn
09:30–10:30  Martijn Aslander
10:30–10:45  Pauze
10:45– 11:30  Workshop ronde 1
11:30–12:15  Workshop ronde 2
12:15–12:30  Uitreiking Innovatieprijs
12:30–13:00  Lunch

Workshops

Workshop 1. Inzicht in de werking van blockchains met de blockchain game.
Door: Jamal Vleij (Stichting Forus) en Jakko de Jong (QNH Consulting Noord)
Jamal Vleij is medeoprichter van de stichting Forus. Zij hebben met het team van de gemeente Zuidhorn in februari de Dutch Blockchain Hackathon in de track ‘Re-inventing government’ gewonnen. Momenteel werken zij aan de het opzetten van een Kindpakket in Blockchain. Jamal Vleij neemt je mee in hoe Blockchain al in de praktijk toegepast wordt. Waar komen de termen ‘block’ en ‘chain’ in blockchain vandaan? Hoe kan het dat deelnemers in een blockchain-netwerk zonder “scheidsrechter” het toch altijd eens worden? En waarom wordt van blockchain gezegd dat informatie onwrikbaar wordt vastgelegd? Deze vragen worden tijdens de blockchain game onder leiding van Jakko de Jong beantwoord. Tijdens de game vorm jij namelijk zélf een blockchain, waardoor alles ineens wat meer tot de verbeelding gaat spreken.

Workshop 2. Internet Of Things… met het gemak van LEGO.
Door: Pieter Meulenhoff (Insite Security) en Winand Slingenbergh & Kerensa Strijker (beide van Fablab)
Het ‘Internet of Things’ (of afgekort IOT) biedt oneindig veel mogelijkheden. Winand Slingenbergh en Kerensa Strijker van het Fablab laten je in deze workshop spelenderwijs kennismaken met IOT. Met de ‘Cloudbit’ klik je het internet overal aan vast, het is een makkelijke manier om het internet in te zetten om je apparaten aan te sturen. In groepjes kun je meedoen om met snelle stappen een werkend prototype te bouwen met IoT. Daarnaast kun je je eigen IOT toepassing bedenken en bouwen! Daarnaast zal Pieter Meulenhoff ons meenemen naar risico’s van de beveiliging van het IOT. Hij gaat aan de hand van een aantal recente ‘hacks’ in op het belang en de noodzaak van ‘security of things’.

Workshop 3. Gebiedscoöperatie Westerkwartier…Werken vanuit een nieuw perspectief.
door: Hans Bergsma (Gebiedscoöperatie Westerkwartier)|
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier staat voor de kracht van een coöperatieve aanpak in het Westerkwartier. Van grote ondernemingen tot ZZP’ers in het gebied, van het basisonderwijs tot universitair geschoolden. Een coöperatieve aanpak neemt een verschuiving van rollen en spelers in het veld met zich mee met daarbij een nadrukkelijke rol voor kennisvragen uit de regio met als doel: werken aan een mooiere, socialere en economisch sterkere streek. Hans Bergsma neemt je mee in de ontwikkeling van de Gebiedsdscoöperatie Westerkwartier, de Innovatieboerderij, de Kenniswerkplaats en de Kredietunie en zal je prikkelen in het nieuwe denken en werken.

Workshop 4. Het huis van de toekomst ….. bereikbare realiteit of toekomstmuziek?
door: Rolf Koops (BuildinG) en Bart Molendijk & Teun Verkerk (beide van Katapult)
Rolf Koops neemt ons mee in de wereld en de werkwijze van BuildinG. Binnen BuildinG komen ondernemers, onderzoekers en overheden samen om nieuwe producten te testen en te ontwikkelen gericht op innovaties en toekomstbestendig bouwen. BuildinG is thuis in de toekomst. Bart Molendijk en Teun Verkerk nemen je mee in de wereld van Katapult. Katapult is een kennis en expertise platform dat werkt aan vernieuwing en innovatie in de architectuur-, en bouwindustrie. In hoofdlijnen stellen zij nieuwe (disruptieve) technieken centraal in de wijze waarop het Huis van de Toekomst gebouwd en ingericht kan worden en hoe het gehele bouwproces anders georganiseerd kan worden.

Innovatieprijs 
Deze ochtend reiken we ook voor het eerst de Innovatieprijs uit aan de meest vernieuwende ondernemer van de gemeente Zuidhorn.

Aanmelden 
Het symposium is in zalencentrum Balk, De Gast 39, 9801 AB Zuidhorn. Meld je aan voor deze experimentele ervaring door een mail te sturen naar livinglab@zuidhorn.nl met daarin: je naam, organisatie en met hoeveel personen je komt.

Informatie 
Louwina Platteel en Dick Oudman van de gemeente Zuidhorn geven je graag meer informatie over het symposium. Je kunt hen bereiken via mail: l.platteel@zuidhorn.nl en d.oudman@zuidhorn.nl of telefoonnummer (0594) 50 88 88.