Vrijdagavond 3 november |

The Next City
Hoe zie jij de stad?

Groningen groeit hard. Niet alleen in inwoners, bezoekers en economische activiteiten maar ook in omvang. In 2019 maken Ten Boer en Meerstad deel uit van de gemeente Groningen. Daardoor wordt het grondgebied van de gemeente aanzienlijk vergroot. 

De laatste jaren zijn op verschillende momenten al gesprekken gevoerd over de toekomst van de stad. Sinds 2013 doen we dat ‘traditiegetrouw’ op het inspiratiefestival Let’s Gro, in 2015 zelfs letterlijk over de Next City. Ondertussen verscheen een nieuwe Woonvisie om richting te geven aan ons woonbeleid, kregen we een Chief Digital Officer om aan onze digitale toekomst te werken en maken we de binnenstad klaar voor de toekomst. In trajecten als de IABR en de Routekaart Groningen Energieneutraal werken we hard aan de energie-transitie. Met het gebiedsgerichte werken geven we vorm aan de cocreatietrajecten in diverse wijken.

In het najaar van 2015 zijn we gestart met ‘The Next City; Groningen in 2030’; onze gezamenlijke zoektocht naar de toekomst van onze stad. We maken samen een omgevingsvisie als opmaat naar de invoering van de Omgevingswet in 2021.

Samen met de stad hebben we deze kans benut om na te denken over de grote opgaven en uitdagingen waar we voor staan. Wat voor stad willen we worden? De vijfde stad van Nederland met de meeste fietsen ter wereld, met Google en IBM, met kinderen in armoede, met groen in overvloed en een schrijnend tekort aan passende woningen?

We zijn vooral op zoek naar focus en die denken we te hebben gevonden in een samenbindend thema: de Groningse leefkwaliteit. Om onze zoektocht kracht bij te zetten halen we inspiratie uit bijeenkomsten, lezingen, social media, debatten, gesprekken en natuurlijk ook uit Let’s Gro! In het hart van Groningen wordt de stad en de wereld van morgen verkend. Hier komt de toekomst steeds dichterbij.

Voorbeelden

 • WASTE NO TO WASTE
  Op het Waagplein verrijst een tiendaags proeflab over de economische potentie van Noord-Nederland en haar “hidden gems” met o.a. een mobiele broodoven, topchef maaltijden en vele lezingen en workshops.
 • ZORG VOOR KUNST | LUCAS DE MAN
  In welke mate kan kunst bijdragen aan de zorgpreventie? Na deze avond kun je je medicijnkast opschonen, pillen en drankjes vervangen door kunst en creativiteit. Je ontvangt een ‘bijsluiter’ met daarin nog eens alle do’s, don’ts en dreams op een rijtje.
 • MAAK ER WERK VAN
  Hoe zetten we een dynamische en vitale arbeidsmarkt inclusief en duurzaam op koers? Praat mee tijdens een interactief debat over ondernemend Groningen, aan de onderkant van de Stadse arbeidsmarkt, met wethouder Joost van Keulen.
 • GRO GREEN ENERGY – GREEN UNIVERSITY
  Groningse bedrijven vertellen wat zij doen om energieneutraal te worden. Welke lessen en tips kunnen zij delen of met welke vragen worstelen ze nog? Samen maken we Groningen energieneutraal!
 • BATTLE OF THE SCHOOLS
  In een 48 uur durende non-stop Battle maken teams van mbo- en hbo-opleidingen werkende oplossingen voor de door het bedrijfsleven/instellingen ingebrachte cases, uitdagingen en opdrachten. Tijdens de finale presenteren ze de uitkomsten.
 • PETER HEIN VAN MULLIGEN – KEYNOTE
  Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek - en Groninger - geeft inzicht in de stand van zaken rondom welvaart, welzijn, werken en wonen.
 • INTERNATIONAL TREASURE
  We want to show the power of diversity. We want the city to grow. We will present the best ideas in the world.
 • CARLO VAN DE WEIJER – KEYNOTE
  Carlo van de Weijer geeft leiding aan de onderzoekseenheid voor navigatiesystemen bij TomTom en is verbonden aan de TU Eindhoven als directeur van het strategisch onderzoeksgebied “Smart Mobility”. Op Let’s Gro vertelt hij over de snelle veranderingen in de wereld van mobiliteit.
 • Solar Racing Groningen
  Een project dat nog nooit in het Noorden gedaan is. Een samenwerking met het onderwijs én het promoten van techniek en duurzaamheid. Solar Racing Groningen doet het allemaal.
 • BRENT TODERIAN – KEYNOTE
  Brent Toderian is directeur van TODERIAN UrbanWORKS in Vancouver. Wereldwijd werkt hij als stedelijk adviseur. In Groningen vertelt hij hoe je een aantrekkelijke, creatieve, levendige en duurzame stad kan creëren.
 • It's Saturday | Nu. Voor je nieuwe later!
  Op zaterdag 4 november 2017 wordt de Let’s Gro tent op de Grote Markt weer omgetoverd voor de wondere wereld van IT en technologie.
 • I, DANIEL BLAKE
  In deze film komt Daniel Blake in een bureaucratische molen terecht, omdat hij niet meer kan werken wegens een hartaanval. Na de filmvertoning is er gelegenheid tot een gesprek.
 • Charles Landry,
  Charles Landry, bedenker van het Creative City-concept geeft in zijn nieuwste boek een verstrekkend inzicht in de toekomst van de stad. Met voorbeelden van over de hele wereld laat Landry zien hoe de stedelijke omgeving opnieuw wordt vormgeven.
 • Carlo van der Weijer
  Carlo van de Weijer geeft leiding aan de onderzoekseenheid voor navigatiesystemen bij TomTom en is verbonden aan de TU Eindhoven als directeur van het strategisch onderzoeksgebied “Smart Mobility”. Op Let’s Gro vertelt hij over de snelle veranderingen in de wereld van mobiliteit.
 • Brent Toderian
  Brent Toderian is directeur TODERIAN UrbanWORKS in Vancouver. Wereldwijd werkt hij als stedelijk adviseur. In Groningen vertelt hij hoe je een aantrekkelijke, creatieve, levendige en duurzame stad kan creëren.

Installeer de Let’s Gro App!

Android, IOS en windows
Superhandig voor het overzicht en het maken van je eigen programma!

Stay Tuned!