Opinie: geluk is niet voor iedereen gewoon

fotograaf: Bert Kaufman

Liefst 97 procent van de Nederlanders is gelukkig, zo blijkt uit de geluksmonitor van het CBS. Maar die hoge score wringt volgens socioloog Harrie Dijkstra.

In mijn directe omgeving beluister ik regelmatig de uitspraak: ,,Ik hoef niet rijk of beroemd te zijn. Het enige wat ik wil, is gelukkig zijn.” Nou, die kans is statistisch groot in ons land. Want wie de statistieken erop naleest, kan niet anders dan concluderen dat Nederlanders zichzelf vaak kwalificeren als gelukkig tot zeer gelukkig.

De laatste uitslag uit juli 2018 van de geluksmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt zelfs dat een percentage van 97 procent van de bevolking zich gelukkig voelt, van wie 20 procent ‘zeer gelukkig’ is. Ook internationaal scoren we als land al jaren een top 10-positie op geluk. In het World Happiness Report 2018 staat Nederland op een zesde plek van de 156 deelnemende landen, met Finland als koploper.

Tel je zegeningen, zou je zeggen. Toch wringen de hoge scores over geluksgevoelens. Wellicht heeft dit te maken met het gegeven dat (geluks)onderzoekers hun conclusies baseren op gemiddelden, terwijl de gemiddelde mens niet bestaat. De ronkende uitkomsten over de (bijna) gelukkigste bevolking ter wereld, kunnen daarentegen mensen wel het idee geven persoonlijk tekort te schieten omdat zij niet aan de ‘geluksnorm’ voldoen.

Gelukkig-voelen is echter nooit en nergens een absolute en definitieve vorm van zijn, maar een momentum dat van tijd tot tijd en van gebeurtenis tot gebeurtenis kan verschillen. Je gelukkig voelen, is een variabele. Wie naar de onderzoeksresultaten kijkt, ontdekt dan ook de nodige nuanceringen. Geluksgevoelens hangen samen met factoren als gezondheid, wel of geen betaald werk hebben, hoogte van het inkomen en het aantal en de intensiteit van de sociale relaties...

Dit artikel is overgenomen van de website van het Dagblad van het Noorden en is geschreven door Harrie Dijkstra, socioloog. Lees hier het complete artikel.