Tijdens Let's Gro 2018 was 1 van de thema's: Energie. Hieronder een verslag van wat er allemaal is gebeurd en wat je zelf kunt doen!
De Cubestee Groningen Geeft Energie van de gemeente Groningen trok veel belangstelling! Doorlopend grepen bezoekers de kans aan te sluiten bij de sessies over energie, klimaat en voedsel.
Het klimaat – je kan zelf iets doen!
Klimaatverandering is niet meer terug te draaien. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel. Daarom stimuleerde het team Groningen Klimaatbestendig de bezoekers zelf aan de slag te gaan en input te leveren voor een klimaatbestendige toekomst van onze gemeente. Bijvoorbeeld door je tuin te vergroenen, een boom te planten en een regenton te installeren. Waardoor onze woonomgeving leefbaar blijft, ook bij extreme weersomstandigheden.
Reinier van den Berg, bekend geworden als weerman van RTL, en Diederik Samsom, leider sectortafel Gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, kwamen speciaal naar Groningen om met ons over deze uitdaging in discussie te gaan. Conclusie: We moeten het samen doen en ieder kan haar/zijn steentje bijdragen.
Twee op Let’s Gro gelanceerde klimaattools laten zien wat je zelf kunt doen om je omgeving op een veranderend klimaat voor te bereiden. Zie: www.groningenklimaatbestendig.nl
En check hier de posters voor wat je zelf kunt doen, bijvoorbeeld:
Energietransitie - een kwestie van samenwerking
De energietransitie leeft! Dat bleek wel tijdens de bijeenkomst over de wijkenergie-aanpak. Er ontstond een levendige discussie tussen de bezoekers. Onder de deelnemers aan de sessie waren ‘energie-medewerkers’ van de gemeente, leden van energiecoöperaties en geïnteresseerde bewoners uit wijken waar op dit vlak nog weinig gebeurt.
Wim van Gemert, gepensioneerde lector van het Kenniscentrum Energie Entrance, en Idso Wiersma, gepensioneerde topambtenaar van het energieprogramma van de gemeente, mochten oneerbiedig gezegd, maar wel letterlijk vanachter de geraniums (die op tafel stonden) hun visie geven op de energietransitie en wat er nodig is om te versnellen en verder te komen. Revolutie en crisis! Dat is er blijkbaar nodig om wat los te krijgen, maar vooral om te versnellen.
Want los is het nodige al. Dit bleek onder meer uit de plannen voor de wijkenergie-aanpak, die een medewerker van de gemeente toelichtte. En vooral uit de reacties van de bewoners die al actief zijn of dolgraag actief willen worden in hun wijken en in hun eigen woning. Ook werd duidelijk dat het niet eenvoudig is. Bewoners en gemeente lopen beiden tegen blokkades op en staan voor moeilijke keuzes. Deze keuzes kregen de bezoekers in de vorm van stellingen voorgelegd, waarbij het ging om: Van bovenaf opleggen of van onderaf organiseren? Meteen aan de slag of nog even wachten totdat het Klimaatakkoord er is? Hoe bereik je de hele wijk? Voor elk uitgangspunt waren er goede argumenten te vinden, dus tot echte antwoorden kwam het nog niet. Maar de spirit is er wél. De deelnemers waren het er unaniem over eens dat we er samen voor moeten gaan: Bewoners en gemeente als één team in de energietransitie.
Junior energiecoach
Een nieuw spel om kinderen op een leuke manier te betrekken bij energie besparen: dat is Junior energiecoach. Kinderen (8-12 jaar) en ouders spelen het interactieve spel met leuke en leerzame opdrachten, waarbij het kind de motor is voor de energiebesparing. Het hele gezin leert via bijvoorbeeld filmpjes, weekopdrachten en quizzen hoe het met eenvoudige veranderingen in gedrag en met kleine maatregelen energie kan besparen. Voor een schoner milieu en een vollere portemonnee. Junior Energiecoach maakt bezig zijn met en nadenken over energie leuk. Met energie kun je lachen!
De eerste ronde is inmiddels gestart. Meedoen met de volgende ronde kan uiteraard.
Kijk daarvoor op www.juniorenergiecoach.nl