Volg de route van geluk!

Foto: Let's Gro-tent, Knelis (2017)

Groningen is volgens cijfers van de Europese Commissie één van de gelukkigste steden van Europa. In Groningen bleek 53% van de inwoners heel tevreden en was 38% tevreden. Landelijk gezien scoort de stad daarmee een tweede plaats. Rotterdam staat op de twaalfde plaats in deze ranglijst, waarin Aalborg, Kopenhagen en Reykjavik de eerste drie plekken innemen.

Alle reden dus om geluk centraal te stellen tijdens Let's Gro! Waarvan worden we wel en niet gelukkig? Wat maakt Groningen een fijne en leefbare stad en hoe houden we dat zo? Moeten er nog dingen worden aangepast, of laten we het zoals het is? Waar zit het geluk in?

Natuurlijk hopen we dat het hele programma je gelukkig maakt, maar we hebben enkele onderdelen, die specifiek over geluk gaan, uitgelicht. Hieronder vind je ze allemaal, zo stippel je jouw eigen geluksroute uit!

Hygge | De Deense weg naar geluk
Het startschot van Let's Gro wordt gegeven door de Deen Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en auteur van de bestseller 'Hygge, the Danish way to live well'.

Goud Geluk | Goed idee? Doe er wat mee!
Loop jij rond met een idee? Voor een eigen bedrijf, een buurttuin, straatfeest of nieuwe sportkantine? Vraag je je af hoe je dat moet realiseren en betalen? En kan je daar hulp bij gebruiken? Kom dan op donderdagmiddag 1 november naar Zuidhorn. Met keynotes over geluk en betekeniseconomie van Patrick van Hees en Kees Klomp en een netwerkmarkt waar je in gesprek kunt gaan met succesvolle voorbeelden uit de regio en mogelijke geldschieters.

Finding Hygge | Documentaire over de Hygge-zoektocht
Ineens was het daar en iedereen wil het: hygge (spreek uit als Huugâh). Wat is het nu precies en waarom zijn we zo wanhopig op zoek naar dit gevoel? Gratis te zien tijdens Let's Gro. Met wie ga jij 'm kijken? Vol = vol!

Gelukkig op de Grote Markt | Het debat
De Grote Markt: gezellige huiskamer van Stad, of een plek met te weinig ziel? Wat maakt de Grote Markt tot een plek waar je gelukkig kunt zijn? Deskundigen kijken samen met jou terug én vooruit. Waar komen we vandaan? En waar staan we nu? Wat is de functie van een plein en de Grote Markt in het bijzonder?

De mannen van geluk | Ap Dijksterhuis, Patrick van Hees en Kees Klomp
Zelden stond zoveel verzamelde kennis en expertise over geluk op een podium. Het Grand Theatre is een duizelingwekkende avond lang ingeruimd voor de drie Nederlandse 'grootmeesters' van het geluk.

Geluk en Gezondheidszorg | De rol van geluk in de gezondheidszorg
Een middag vol met verhalen en demonstraties van de rol van geluk in de gezondheidszorg. Er zijn toonaangevende sprekers en projecten. Kom meer te weten over het gelukseffect van Blue Zone Selwerd. Tijdens de middag laten studenten en docenten van Positieve Psychologie (Hanzehogeschool) je proeven van het geluk. Van mindful chocola eten tot speedcoaching!

Grenzen aan Geluk! | Hoe ver wil jij gaan?
Verwacht een avond waar je volop wordt geïnformeerd en geïnspireerd. Jongeren van Jimmy's nemen je mee om samen op zoek te gaan naar grenzen van jouzelf en van de stad. Seksualiteit, werkdruk en een veilige woonplek zijn van grote invloed op geluk. Waar ligt de grens?

How to build a happy city? | The role of urban planning in making better cities
How can urban planning, public space and architecture help to make people happy? How can we embed happiness in the built environment? To answer these questions, we invited three leading international experts on public space, happiness and urban planning: Birgitte Bundesen Svarre, of the Danish bureau Gehl Architects, Peter vanden Abeele, city architect of Gent in Belgium and Paty Rios, a Mexican expert on Happy Cities. We’ve guided them around the city and explored Groningen: what is working well and what could be improved? They’ll present their findings Friday evening in Grand Theatre.

Doe Maker 4 Kids | Bouw een robot & recycle je speelgoed?
(Voor kinderen van ca. 6-12 jaar)
Wees creatief! Bouw een robot, leer vilten, lasersnijden en plastic recyclen. Vergeet ook je oude (kapotte) telefoon niet om toffe games te kunnen spelen! Het Doe Museum uit Veendam organiseert één groot Doe-feest in de tent op de Grote Markt!

Is geluk meetbaar? | Met Peter Hein van Mulligen, Engbert Breuker en Loes van Rijsewijk
Een middag over de meetbaarheid van geluk met voorman van het CBS: Peter Hein van Mulligen. En: hoe kun je als stad of buurt de kans op geluk bij bewoners vergroten? DJ Leedsizzer draait tussendoor gelukkig gekozen plaatjes.