Podcasts Let's Gro 2020
De podcasts van Let’s Gro zijn terug! Een nieuwe 10-delige reeks over de grote plannen van de gemeente Groningen. Gesprekken met ‘de makers & de denkers’ voor wie ‘echt’ interesse heeft in de achtergronden.
Het Podcast-team van Let’s Gro bestaat uit Thijs Helfrich, Joost de Graaf en Bert Popken
Jimmy Dijk
SP fractievoorzitter
’Je moet naast de mensen staan anders wordt het niks met de wijkvernieuwing’
SP fractievoorzitter Jimmy Dijk geeft in deze vierde aflevering van de Let’s Gro podcast zijn kijk op de Groningse wijkvernieuwing.
Wat vindt de ’aanvoerder van de oppositie’ van de aanpak van de gemeente en de woningbouwcorporaties? Wat zijn de grootste successen van de SP in Stad. En wat denkt hij te kunnen bereiken in Den Haag als volksvertegenwoordiger?
Past zijn felle debatstijl (Frans temperament met Groningse nuchterheid) in de Tweede Kamer? Benieuwd? Luister de podcast hier!
Luister ook naar:
Podcasts Let's Gro 2019
In 2019 verschenen rond Let’s Gro regelmatig Podcasts over samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen zou kunnen. Hieronder vind je het overzicht.
Momenteel weten Britse studenten Groningen beter dan ooit te vinden. Het aantal Britse studenten stijgt. Maar wat gaat er gebeuren als er een brexit komt? Wat zijn de gevolgen van een brexit voor Nederland en specifiek voor Groningen? In de negende podcast van Let’s Gro spreekt Bert Popken samen met zijn tafelgasten Bart Los Hoogleraar economie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en filmmaker en journalist Pauline den Hartog Jager over dit onderwerp. Waar liggen kansen en wat zijn bedreigingen en wat denken de Britten zelf eigenlijk van de brexit?
Herman Pleij (emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde en bekend van DWDD) is in deze podcast te gast bij Bert Popken. Hij laat zijn licht schijnen op de positie van Groningen door de eeuwen heen. Al in de 12e eeuw zagen kooplieden dat Groningen een fantastische plek is. Voor het drijven van handel was er zelfs geen betere plek in Europa! Hoe komt het dat wij – ook op het gebied van handel – ons door de jaren heen meer op het westen zijn gaan richten dan op het oosten? Over de samenwerking tussen Groningers en Friezen, de meedogenloze uitbuiting van grondstoffen en de specifiek Groningse handelsmentaliteit. Kortom Groningen in historisch perspectief om de lessen te trekken voor de toekomst!
De gevolgen van de aardgaswinning in Groningen zijn zeer ingrijpend. In de zevende podcast van Let’s Gro praat Bert Popken met Henk Mulder van de gemeente Midden-Groningen en Johan Koopmans van de provincie Groningen over schade en versterking. Hoe gaat het met de afhandeling van de schade? En hoe kan het dat er – ondanks dat er minder bevingen zijn – nog steeds 400 schademeldingen per week binnen komen? De komende jaren staan in het teken van versterken en vernieuwen. Volgens berekeningen worden er zo’n 26.000 woningen beoordeeld of die versterkt en/of vernieuwd moeten worden om er veilig te kunnen wonen. Hoe wordt dit aangepakt, welke problemen ontstaan er ‘buiten op straat’ en welke rollen spelen de gemeenten, provincie en het rijk hierin? Luister de zevende podcast voor antwoorden op deze vragen!
In 2015 heeft het Rijk de jeugdzorg, de wet maatschappelijke ondersteuning en de arbeidsparticipatie naar de gemeenten gebracht. Wat was de filosofie hierachter en hoe pakt het in de praktijk uit voor Groningen? Hoe zijn de bijbehorende financiële tekorten ontstaan en hoe lossen we dit op? Hoe werken sociaal en ruimtelijk op elkaar in bij de wijkvernieuwing in Stad?
Allemaal onderwerpen die van grote invloed zijn op het welbevinden van veel Groningers. Bert Popken bespreekt dit met Mattias Gijsbertsen, wethouder van het Sociaal Domein en Klaas van der Wal, concerndirecteur sociaal en maatschappelijke ontwikkeling, in de zesde podcast van Let’s Gro.
In de vijfde podcast gaat Bert Popken hierover in gesprek met Pieter Bregman, directeur/bestuurder van woningcorporatie Nijestee en Henk Kieft, directeur van architecten- en adviesbureau KAW. Vinkhuizen en de Oosterparkwijk zijn de laatste jaren al grotendeels vernieuwd. Maar welke wijken zijn binnenkort aan de beurt en wat merken de bewoners daarvan? Wat zijn de rollen gemeente Groningen, Nijestee en KAW in deze projecten? Daarnaast willen wij de sociale en ruimtelijke leefomgeving zoveel mogelijk samen laten komen, maar hoe kunnen we dit het beste doen? Afsluitend wordt besproken hoe de wijk Selwerd er over enkele jaren voorstaat.
In de vierde podcast praat Bert Popken met zijn gasten over de toekomstvisie van de Gemeente Groningen. Alfred Kazemier, directeur stadsontwikkeling legt uit dat we zo druk zijn met de toekomstvisie vanwege de omgevingswet en het energietransitie. De gemeente is opzoek naar een nieuwe structuur. Er zijn een hoop systemen in beweging. Huizen gaan van het gas af en auto’s gaan elektrisch rijden. Daarnaast internationaliseert de stad. Hoe gaan wij om met deze ontwikkelingen en wat merken wij daarvan? Ook Jan Kleine, planoloog en eigenaar van Bureau PAU laat zijn licht hierover schijnen.
Hoe verdient Groningen haar geld? De belangrijkste sectoren van de metropoolregio Groningen zijn de bio medische, onderwijs, ICT en energie. De afgelopen jaren is het aantal banen gegroeid met ruim 12.000 banen. Vooral de ICT sector is een grote groeier. Hoe kan City of Talent, de profilering van Groningen bijdragen aan deze economische groei? Waar liggen kansen? Volgens Paul de Rook, wethouder met financiën in zijn portefeuille en Sander Akkerman, deskundige op het gebied van ruimtelijke economie, moeten we de verbinding leggen tussen de onderwijs- en de werkagenda. Daarnaast moet de gemeente zich blijven focussen op het hebben van een goed leefklimaat met goede randvoorwaarden. Bert Popken gaat met hen in gesprek over deze thema’s in de derde podcast van Let’s Gro.
De woningmarkt in de gemeente Groningen staat onder druk. Groningen is als een magneet met een grote aantrekkingskracht op werk- en woningzoekenden in de regio Groningen Assen. 10 jaar geleden, tijdens de economische crisis, was het dal in de woningmarkt diep. Hoe kwam dit en hoe gaat Groningen om met de toekomst van de woningmarkt? Op dit moment is er een tekort aan woningen, hoe gaat dit opgelost worden? Daarnaast is Groningen interessant voor investeerders en kamerverhuurders. Groningen loopt voorop in het reguleren van kamerverhuur, maar hoe zouden we dit voor investeerders kunnen doen? Bert Popken praat hierover met Rene Asschert, dé woningbouw deskundige van de Gemeente Groningen en met de wethouder met woningbouw in zijn portefeuille, Roeland van der Schaaf.
Hoe wordt bepaald wat er gedaan wordt op en rond de Grote Markt van Groningen? Er ligt 1000 jaar aan geschiedenis in verschillende lagen en er zijn, mede daardoor, een hoop verschillende ideeën. Moet er bijvoorbeeld weer een gebouw tussen de markt en Martinitoren komen? Bert Popken, directeur ruimtelijke ordening en economie, praat met architectuur en cultuur historicus Marieke van der Heide en stadsbouwmeester Jeroen de Willigen van de gemeente Groningen over hoe de huiskamer van Stad en Ommeland, rekening houdende met de huidige en historische functie, vorm krijgt.
Sandrina Scholte, verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van het toekomstfestival Let’s Gro praat met Marian Counihan, founder van City Central Groningen, over de internationalisering van Groningen. Groningen wordt meer en meer een cosmopolitische stad. Wat betekent dat voor de lokale identiteit, nu en in de toekomst en hoe zorgen we er voor dat nieuwkomers goed kunnen integreren en zich thuis gaan voelen in Groningen? “Spreek de taal en leer fietsen” zijn een paar simpele antwoorden, maar zo eenvoudig is het niet.