Terug naar programmaoverzicht

Ondertussen bij de buren

Het Grote Duitsland College met Margriet Brandsma

Voeg toe aan mijn programma

Wanneer

Zaterdag 4 november
15:00 - 16:30 uur

Locatie

Groninger Forum, Hereplein

Toegang

Gratis toegang.

Aanmelden

Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Soort event

College

Voertaal

Nederlands

Website en Sociale Media

margrietbrandsma.nl

Ondertussen bij de buren | Het Grote Duitsland College met Margriet Brandsma

In het Grote Duitsland College neemt journalist Margriet Brandsma, voor velen bekend als oud-correspondent in Duitsland voor de NOS het land onder de loep.

In Groningen wonen, werken en studeren ongeveer 5500 Duitsers, veruit de grootste minderheidsgroep in Groningen. Duitsland ligt om de hoek: op slechts een half uurtje rijden van Groningen ligt Niedersachsen. Veel Groningers doen regelmatig een dagje Oldenburg of Bremen. Met beide partnersteden onderhoudt deze stad warme contacten. Omgekeerd komen onze Duitse buren regelmatig naar Groningen, vooral in de weekenden om te shoppen. Met onze oosterburen hebben we meer dan we denken, maar toch staan we behoorlijk onverschillig tegenover de Duitse politiek en verkiezingen.

Hoe is het om in het Duitsland van Merkel te leven? Hoe is het om Duitser te zijn in de 21ste eeuw? Hoe stabiel is het op het eerste gezicht zo rustig ogende buurland? En wat betekent Duitsland voor onze stad en regio, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid en wordt het niet eens tijd voor een veel snellere treinverbinding tussen Groningen en Hamburg?

Na het college door Margriet Brandsma reageren coreferenten Andreas Bluhm, directeur van het Groninger Museum en Sieger Dijkstra, ondernemer en honorair consul van Duitsland op het verhaal van Brandsma. 
Gedrieen gaan ze met elkaar en de aanwezigen in de zaal in discussie.

Moderator van het Grote Duitsland College is Jan Oostenbrink, ondernemer en specialist in grensoverschrijdend werken.