Vanaf 1 november | Waste NO Waste | tent Waagplein

Waste NO Waste Factory
“Met alles wat we doen, willen we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en natuur.”

Installeer nu de Let’s Gro App!

Android, IOS en Windows 10 Mobile
Superhandig voor het overzicht en het maken van je eigen programma!

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Groningen doet mee, en hoe! Het Suikerunieterrein zal volgend jaar omgetoverd worden in de Waste NO Waste Factory.

Een bijzonder project van kunstenaar Claudy Jongstra wiens werk in musea in binnen- en buitenland hangt, van het Rijksmuseum tot aan het Museum of Modern Art in New York, maar ook Brad Pitt en Adele zijn fan. Waste NO Waste dat bezoekers vanuit heel Europa gaat trekken, bouwt voort op Jongstra’s Farm of The World en gaat over de waarden van het platteland, (bio)diversiteit, een levendige circulariteit. Jongstra: ‘Met alles wat we doen, willen we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en natuur.’

We zijn heel blij dat op Let’s Gro een tiendaags proeflab van Waste NO Waste Factory van start gaat onder de noemer Waste No Waste Shelter en we kunnen laten zien waar Claudy Jongstra en haar internationaal team van medewerkers voor staan. Veel meer dan kunst, gaat het over de economische potentie van Noord-Nederland en haar “hidden gems”. Noord-Nederland als graanrepubliek en als ideale voedingsbodem voor vlas, “noordelijke gewassen” die verfstoffen voor historische kleuren op schilderijen van Vermeer en Rembrandt hebben voortgebracht worden herontdekt en verwerkt in Jongstra’s werk en Dutch Design. Wat thuis hoort in deze regio blijken ‘worldconnectors’ te zijn: brood verbindt culturen en mensen, een innovatieve herbeleving van de vlasindustrie draagt de potentie voor economische transformatie in zich.

Op het Waagplein verrijst voor tien dagen met de hulp van andere topkunstenaars een speciaal vormgegeven doe- en denkplek: de Waste No Waste Shelter. Een werkplaats voor iedereen, met bijzondere aandacht voor kinderen, kansarme jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er komt een mobiele broodoven waarin elke ochtend vers brood gebakken wordt. Met groente en fruit ‘afval’ bereidt een topchef maaltijden. Er zijn lezingen en workshops verzorgd door een aantal special guests. Heel bijzonder wordt het kunstwerk waaraan tijdens het festival wordt gewerkt. Het resultaat, een Woven Skin – made @letsgro – zal daarna over de hele wereld reizen. En… tussen Leeuwarden en Groningen rijdt er dagelijks een trein van Arriva met een coupé die helemaal is aangekleed door Claudy Jongstra.

Installeer de Let’s Gro App!

Android, IOS en windows
Superhandig voor het overzicht en het maken van je eigen programma!